fredag, april 06, 2018

Sanna berättelser - psykisk ohälsa och livskriser

I föregående inlägg tipsades om ett fåtal sanna berättelser på temat true crime. Vi kommer återkomma till det på bloggen och ge fler rekommendationer.

Här kommer tips inom det andra mycket populära området inom den (själv)biografiska genren: Psykisk ohälsa och/ eller livskriser.


När reglerna slutat gälla

Ariel Levys berättelse är en dokumentär roman om författarens liv och framför allt om hennes sorg.

Hon skriver:

Under de senaste månaderna har jag förlorat min son, min partner och mitt hus. Varje morgon vaknar jag och känner mig desorienterad, förvirrad över smärtan som sakta sprider sig i kroppen, och sedan minns jag vad som hänt med mitt liv. Vid vissa tillfällen slår känslan ned som en blixt i mig, och då brukar jag märka att jag griper tag i köksbänken, en tunnelbanestolpe eller en vän, för att inte falla omkull.

Det märks att Levy är såväl författare som journalist. Prosan är vacker och samtidigt smärtsamt tydlig.

Aldrig ensam

Charlie Eriksson försökte 22 år gammal under en kraftig ångestattack att ta sitt liv. I Aldrig ensam berättar han om hur det var att leva med svåra psykiska plågor och hur han idag arbetar för att andra inte skall genomleva det han har gjort. I boken finns beskrivningar av olika psykiska sjukdomar och Charlie Erikssons "resa" kommenteras av Ullakarin Nyberg, psykiater och forskare.För att överleva och Slutstation rättspsyk

För att överleva är skriven av Sofia Åkerman och handlar om självskadebeteende. Genom att varva berättelser om egna erfarenheter och hur behovet av att skada sig tog sig uttryck i Åkermans liv och lättillgänglig fakta om psykiska sjukdomar och forskning inom fältet har boken fyllt ett tomrum för många med psykisk ohälsa, anhöriga och vårdpersonal. 

Sofia Åkerman har också tillsammans med Thérèse Eriksson skrivit Slutstation rättspsyk: om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott.

Få vet att unga kvinnor med svårt självskadebeteende idag placeras på stängda avdelningar inom rättspsykiatrin tillsammans med bland annat personer som dömts för våldsbrott. Ännu färre vet att patienterna där får bära hjälmar och stora oformliga handskar samt spänns fast i bältessängar i isoleringsrum för att inte kunna skada sig. 

Slutstation rättspsyk är ett stort journalistiskt arbete skrivet av två kvinnor med omfattande egen erfarenhet av att behandlas inom psykiatrin. Som läsare garanteras du att uppleva såväl sorg som misstro och ilska.

Thérèse Eriksson är författare, föreläsare och skrivpedagog och har arbetat som konsult åt Socialstyrelsen.


Wild/ Vild

Wild: A Journey from Lost to Found / Vild: En vandring till mig själv handlar om när författaren Cheryl Strayed i tjugoårsåldern förlorade sin mamma och gick in i en kris som kulminerade i att hon gick på tunga droger. Mitt i misären fick hon idén att under tre månader vandra från gränsen till Mexiko, genom USA och upp till Kanada. 

Strayeds inre och yttre resa roar och oroar. I för små skor, genom öken och kyla möter hon sig själv och förändras i grunden.

Hjälp vid psykisk ohälsa

Du kan kontakta Latinhälsan om du har psykiska problem såsom ångest eller nedstämdhet. 

Andra sätt för att få hjälp:

- För dig som är under 18 år:

Du kan mejla till en kurator på BRIS.

Du kan chatta med en kurator på BRIS.

- För dig som är över 18 år:

Du kan chatta med eller ringa till Jourhavande kompis på nummer 020-222 444.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.