torsdag, april 12, 2018

Sanna berättelser - journalistiska avslöjanden och dokumentära romanerBland våra sanna berättelser finns böcker som påverkat de rättskipande och rättsvårdande myndigheterna, rättspsykiatrin och offentliga samtal om mänskliga rättigheter och utrikespolitik.

Bland stjärnorna som kan anses lysa klart på denna himmel vill vi tipsa om följande titlar:

Mannen som slutade ljuga

Innanför Säters murar, på juridiska positioner, inom akademin och hos enskilda poliser fanns kanske en förhoppning om att Thomas Quick- frågorna tystnat efter avslöjandena av journalisten Hannes Råstam i de tre dokumentärer och boken Fallet Thomas Quick där han i stora stycken gjorde upp med det häpnadsväckande juridiska hantverket kring patienten på Säter som under terapi erkände 39 mord.

Boken Mannen som slutade ljuga lyfte på nästa lock i berättelsen genom att djupare belysa den rättspsykiatriska vården. Dan Josefsson skriver om hur kvasi- psykoanalys låg till grund för hur missbrukaren Sture Bergvall “återupplevde” bortträngda minnen av övergrepp och mord. 
Boken finns även som ljudbok (ladda gärna ner biblio-appen på google play eller i app-store) och e-bok.

Spår

Den omfattande research som boken bygger på tas bland annat upp som exempel i Grävande journalistik av Nils Hansson. Så kallade plane spotters på sociala forum som har som intresse att dokumenterar vilka plan som landar och lyfter var avgörande för att kartlägga hur CIA-planet som hette N379P var kopplat till människors försvinnande.

För Sverige var avslöjandet stort då det visades att två egyptier boende i Sverige utan att få sin sak prövad juridiskt hade hämtats på Bromma och förts till Egypten där de torterades av säkerhetstjänsten.

Lena Sundström Spår är en dokumentär thriller som är svår att lägga ifrån sig.
Du kan läsa boken som e-bok, lyssna på den som ljudbok eller låna  pappersexemplaret i bibblan.

Gränsbrytarna

Frågor om flykt och asyl bör bli heta detta valår. Bland bibliotekets nya litteratur i ämnet finns Båt 370 som är ett reportage om vad som hände 52 personer på en överfull gummibåt på Egeiska havet (även som e-bok) samt Andrum om asylsökanden i Sverige. 

Erik de la Regueras bok Gränsbrytarna (även som e-bok) från 2015 genljuder i bakhuvudet när man läser dessa. Han har rest med migranter och får läsaren att känna vad flykt och fattigdom betyder. 

Han skriver

Jag griper tag i en metallstege. På några sekunder är vi flera hundra personer som tagit oss upp på taken. Det är trångt. Kroppar stöter ihop, misstänksamma ögonkast utbyts. Många sitter med benen dinglande över kanten, med drygt fem meter ner till marken. Ett par unga män gör dödsföraktande språng över till ett angränsande vagnstak för att hitta en bättre plats. Under oss är dörrarna reglade och går inte att få upp.

Författaren befinner sig på ett tågtak i Mexiko där människor väjer för grenar och elledningar samt oroar sig för rånare, kidnappare och gränspolis.

Erik de la Reguera varvar beskrivningar av migrationspolitiken i nutid och historiskt med bilder som den ovan. 

I pocketupplagan på bibblan är ett kapitel tillagt om situationen vid gränsen i Ungern där syriska, afghanska och irakiska flyktingar möts.

Besök Gränsbrytarna för att se bilder till boken (scrolla hela vägen ner!). 
Du också se en film om Norma de la Rosa som är med i boken och reser med La Bestia- Dödens tåg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.