fredag, januari 13, 2017

Tips inför berätterier

Maria G och Linnéa tipsade teaterettorna i ES16D om texter inför ert projekt Berätterier.
Här är en lista över texterna indelade i 3 teman:

Ondska
En person som av olika anledningar identifieras som ond. Vad har hen att berätta?


22 juli 2011, Utöya, Norge. Den största attacken på Norge under fredstid.
Det var ju ingen terroristgrupp som låg bakom attentatet, utan en ung man i från Oslo. Vad är det som har lett fram till att denna man blev massmördare?
Offrets perspektiv
Förövarens perspektiv


Novellen handlar hur en tonårsflicka blir mobbad av sina klasskamrater. Flickan blir inlåst i ett elevskåp, och på grund av ett missförstånd blir hon under en helg kvar i skåpet och avlider. I form av ett spöke får läsaren tro att flickan utför hämnd på sina plågoandar, men i slutet av novellen får vi reda på att flickan överlevt, men fått tillbringa sin ungdom på ett mentalsjukhus.


Lyssna även på författarnas sommarprat i p1.

2011, Etiopien, hur hittar man en vardag under förfärliga förhållanden, att hitta lyckan i det lilla.
Journalister som i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopen. De ville själva ta reda på sanningen
Efter ett halvårs inspärrning döms de till slut för terrorbrott och olaglig inresa i landet. Straffet är elva års fängelse. Efter 14 månader i fångenskap benådas de till slut och kan återvända hem. En berättelse om helvetet i diktaturens fängelse.
Vardagen fylls med våld, oro, sjukdomar, diarré, kräkningar. Där finns psyksjuka som kletar in sig med bajs, medfångar som hostar blod, kalla cementgolv att sova på. Anhöriga kommer på besök och diplomater försöker ta kontroll över situationen, men regimens nyckfullhet gör att fångarna aldrig vet vad de kan våga hoppas på.Roman om en seriemördare som lever ett vanligt liv vid sidan om sina brott och har en moralisk kod som han rättfärdigar sina mord med.


Flykt/Utanförskap


Självbiografisk roman om Negra Efendic som flyr från krigets Bosninen som barn och växer upp i Sverige.

Som femåring flyttar Ison med sin mamma från New York till Sverige. Där bor hans pappa, den stora rastamannen från Barbados. Men pappan lämnar dem och de får klara sig själva på Stockholms gator.Musikern Timbuktus självbiografi, om bland annat upplevelsen av rasism i Sverige.Barnet
Författaren berättar om uppväxten med sin ensamstående pappa. Om klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Om alkoholens makt och en dotters vånda.


Författarens berättelse om ett Malmö där han arbetar under osäkra villkor som vuxen och växte upp i fattigdom med en psykisk sjuk förälder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.