tisdag, mars 28, 2017

Poesi om etnicitet, del 2

Johannes Anyuru
Idag läste vi Johannes Anyurus dikt Svart neon tillsammans, och gjorde en övning som kallas för "rendering". Ni fick stryka under ord i dikten som ni kände något inför medan jag läste den högt. Sedan läste vi upp våra understrukna ord och skapade på så sätt en ny gemensam dikt. Många hade strukit under samma ord, som:

gudinna
svart knytnäve
blodet
knivblad
aide
smuggelsprit

Vi konstaterade att det var mestadels substantiv av någon anledning, och att det kanske blev en konstig dikt då. Men när vi testade att skriva egna dikter av orden som vi strukit under blev det riktigt fina dikter!

Efter att ha lyssnat på några av varandras nya dikter pratade vi om att det finns en våldsamhet i dikten som gjorde att många valde att ha med ordet blod. Tematiken kring etnicitet kom fram genom att många även hade strukit under ordet vithet, och även genom användningen av slang (som aide) vilket gav oss en bild av ungdomar i förorten.

Här kan ni läsa vad Anyuru själv sagt om sin dikt.

Jag hoppas att ni fick en lite större förståelse för Johannes Anyurus dikt i synnerhet och för poesi i allmänhet, och önskar er en god Lika latin-vecka!

/ Linnéa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.