måndag, mars 13, 2017

Källkritikens dagIdag, den 13/3, är det Källkritikens dag tillika 3-årsdagen för Metros källkritikportal Viralgranskaren. Åsa Larsson, redaktör på Viralgranskaren, säger i en artikel: "Om det kan finnas en kanelbullens dag så kan det finnas en källkritikens dag". Vi håller såklart med om detta och har satt samman en liten samling med länkar och annat som kan användas i undervisningen eller läsas av den som önskar fördjupa sig inom ämnet källkritik. Idag och vilken dag som helst.

Det fysiska eventet Källkritikens dag som äger rum i Stockholm sänds live under dagen. På den här sidan kan du ta del av bland annat samtal om källkritik för skolelever:
GUDIER OCH TEMAPAKET
Snopes.com  är en amerikansk granskningssajt. Virala nyheter - litet som stort - granskas och verifieras.

o IIS som ligger bakom rapporten Svenskarna och Internet har en guide.

o Skolverket har en guide.

o NE har ett temapaket för grundskola och gymnasium.


FORSKNING, RAPPORTER OCH ANALYSER
o  Källkritik och nya publiceringsformer (2016är en rapport skriven av Olof Sundin och Helena Francke på uppdrag av Skolverket.

o Vem kan man lita på? : Hur ungdomar bedömer trovärdigheten av information på Facebook är en kandidatuppsats i Biblioteks- och informationsvetenskap från 2016.

o  Ungdomar, nyheter och stora händelser- En enkätstudie av gymnasieelevers nyhetskonsumtion, källkritik och kunskaper om terrordåden i Bryssel den 22 mars 2016 är  titeln på ett examensarbete inom gymnasielärarprogrammet vid Karlstad universitet.

o  Programmet Vetendets värld i Sveriges radio har i ett reportage undersök begreppet faktaresistens och hur det kan kommer sig att vi bara tror på det vi redan vet: Faktaresistens – på grund av oss eller medielandskapet?

Varje år publicerar stiftelsen IIS rapporten Svenskarna och internetI 2016 års rapport har man bland annat undersökt vad vi  uppfattar som bra och dåligt med Internet :
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.