onsdag, december 07, 2016

Vad läser latin? #13: Maria Green

Nu har turen kommit till Maria Green som är lärare i Svenska, retorik, litteratur och religion på vår skola.Hej Maria! Vilken bok vill du rekommendera? 
Jag vill rekommendera alla böcker! Jag tycker det är svårt för jag läser så mycket. Min fantastiska väninna tycker jag är bra. Den håller verkligen Bechdel-testet. Det är en fantastisk historia. Den handlar om vänskap, livet och den har väldigt positiva bilder av skola - vad kunskap är. En sak jag tycker är så himla bra med den är att den verkligen gestaltar vad läsning kan innebära, precis som Stoner.

Jag tycker även att Nuruddin Farah skriver fantastiskt, det är ju en helt annan värld, hans böcker utspelar sig i Somalia. Vi vet så lite om andra världar, vi läser ju ofta inte det vilket är synd.

Nu när vi sitter här faller mina ögon på Hustvedts Vad jag älskade också. Den är så super. Hon kan verkligen gestalta komplicerade känslor, den handlar om kärlek men inte alls på ett klyschigt sätt, utan den handlar om allt, till exempel om konsten. Underbar är den. När jag kom till slutet av den läste jag l å n g s a m t, för jag ville inte att den skulle ta slut.

Vem ska läsa de här böckerna? 
Alla ska läsa allt. Jag är emot det här med genréindelningar och åldersindelningar. Det är begränsande.

I vilken bok hade du velat vara huvudperson? 
I Orlando för då har man fått resa genom tiden.

En bok du ser framemot att läsa? 
Jag ser framemot att fortsätta läsa  Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen som jag precis påbörjat, har bara läst en sida eller två. Den verkar väldigt bra. Jag blev sugen efter att ha läst recension av den för den var så överväldigande.

Hur väljer du bok? 
Om man läser mycket så genererar det ännu mer läsning. Det kanske står något i en bok som får en att leta sig vidare. Annars får jag tips och inspiration från bibliotek, bokhandlar, tidningar, bokbloggar,  kompisar som rekommenderar böcker och allt möjligt.

Vad läser du nu? 
Utöver Guliksens roman läser jag även A house full of daughters av Juliet Nicholson. Det är en autofiktion om författaren Vita Sackville-West som för övrigt Virginia Woolf hade en relation med.
Och så läser jag poeten Johan Jönsons dit. dit. hään..

Vilken är den sämsta bok du läst? 
Är de riktigt dåliga så läser jag inte ut dem. Förr var jag mer plikttrogen men nu gör jag inte det. Men jag ger nog böcker en chans. Torgny Lindgren har sagt ungefär en dålig läsare kan skämma vilken bok som helst och det tror jag stämmer. Franzens Frihet kom till exempel aldrig in i, men jag skulle ju inte vilja säga en sådan bok, den är ju inte dålig. Nu vet jag: Kajsa Ingemanssons Lyckans hjul. Den var väldigt tillrättalagd. Det kändes som att hon täckt in alla parametrar för hur en bok ska vara för att tala till "kvinnan idag".

Vilken var din favoritbok när du var barn? 
Det blåser på månen.

Och när du gick på gymnasiet? 
Då mötte jag Virginia Woolf och läste Mot fyren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.