tisdag, november 29, 2016

Vad läser latin? #9: Emma

I dagens läsporträtt möter vi Emma Svensson i ES15D.Hej Emma! Vilken bok vill du rekommendera? 
En trilogi som består av böckerna Rör mig inte, Rädda mig inte och till sist Sätt mig i brand. De är skrivna av en författare som heter Tahereh Mafi. Det är en dystopi om en tjej som har en hemsk förmåga som gör att hon dödar människor när hon tar på dem. Den är lite som en dikt - vacker och poetisk - blandat med Hunger games. Man får verkligen Hunger games-vibbar av dem.

Vem ska läsa dem?
Folk som gillar dikter, dystopier, poesi i och med att den är skriven på ett sådant sätt.

I vilken bok hade du velat vara huvudperson? 
Jag läser ofta hemska böcker som man kan kanske inte skulle vilja vara huvudkaraktär i… t.ex. skräckromaner, haha. Men kanske Gudarna som vi läste i Bokcirkeln. Jag skulle vilja vara huvudpersonen för att se vad det egentligen är som pågår. När vi pratade om den i bokcirkeln var vi inte riktigt säkra på om allt verkligen var som det verkade - om de vuxna verkligen var så hemska som de var i hennes berättelse. Jag gillade också stämningen i huvudpersonens vänskapsgrupp. De backar varandra och är väldigt inriktade på feminism.

En bok du ser framemot att läsa?
To kill a mockingbird och A clockwork orange är böcker jag ser framemot att läsa, jag har nyss börjat bli intresserad av klassiker och jag hade önskat mig Catcher in the rye i julklapp innan jag visste att vi skulle vi skulle läsa den på engelskan. Den är nog en av de bästa böcker jag läst och jag ser verkligen framemot att läsa klart den. Den skulle kunna utspela sig på 1980-talet eller i nutid lika gärna som på 1950-talet. Den är liksom normrytande på ett neutralt sätt, det bara är så. Den är nog en av de allra bästa böckerna jag läst.

Hur väljer du bok?
Just nu är det mycket utifrån bokcirkelns val av böcker.  Men jag och mina bästa vän har också en challenge där vi utmanar varandra att t.ex. läsa olika kategorier av böcker.

Vad läser du nu?
Jag är en person som läser väldigt mycket samtidigt och läser förutom Catcher in the rye också Star wars omgjord till Shakespearestil plus att jag läser om Harry Potter.

Vilken är den sämsta bok du läst?
I sjuan-åttan hade vi ett läsprojekt där vi var tvungna att läsa en bok och skriva om den. Jag läste Flugornas herre och fattade verkligen inte vad den handlade om… Annars slutför jag aldrig böcker om de är dåliga men den här var jag ju tvungen att läsa.

Vilken var din favoritbok när du var liten?
Jag minns att jag fick mycket böcker av min farmor och andra släktingar när jag var liten. Det var bland annat Kitty, Tre deckare, lassemajas detektivbyrå. Jag gillade också Lassemajas detektivbyrå väldigt mycket.

Vilken är din favoritgenre?
Just nu är det mycket scifi men tonårsromaner och dystopier brukar jag läsa.

Till sist en uppmaning till er läser detta: Emma vill gärna ha boktips inom genren skräck och förslag på fler galna och realistiska böcker som påminner lite om Catcher in the rye eller The perks of being a wallflower. Kommentera det här inlägget med era bästa tips :).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.