torsdag, november 24, 2016

Vad läser latin? #7: Karle

Dagens läsare är Karle som är lärare i svenska och engelska.

Hej Karle! Vilken bok vill du rekommendera?
Jag hade en nyligen en bra läsupplevelse med Jonas Hassen Khemiris Allt jag inte minns.
Det är en punkig roman som är intressant berättartekniskt - flera perspektiv blandas och den har väldigt mycket fart. Författaren målar upp tre trovärdiga karaktärer vars berättelser vi får ta del av. De tre karaktärerna har skilda versioner av en person som mist sitt liv, man vet inte om det är en olycka eller om det är ett självmord.  Khemiris författarskap växer, tycker jag och det är kul hur någon utvecklas som författare. Han är inte lika bra som Tolstoy men nästan.

Veckan innan läste jag Never let me go - den var lite mer långsam och kontemplativ och hade en skön, lite ruggig känsla som stannade kvar. Ishiguro liknande Murakami faktiskt, de är båda av japanskt ursprung och jag blev nyfiken på att utforska fler japanska författare.

I vilken bok hade du velat vara huvudperson?
Krig och fred, karaktären Pierre Bezuchov.

Varför?
Han är en som det går illa för men det slutar ändå rätt bra för honom. Han följer sina principer i ont och gott och är med om familjetvister, krig, kärlek...

En bok du ser framemot att läsa?
The Book of Night Women av Marlon James. Den utspelar sig på Jamaica under slaveriet och handlar om slavar som går ihop och gör uppror. Lite som William Styrons The confessions of Nat Turner som jag uppskattade mycket. Den handlar om ett av få slavupproren, det är ett fascinerande perspektiv.

Hur väljer du bok?
Jag går mycket på olika trådar, till exempel om en författare jag gillar namedroppar andra författare, eller om en bok nämns i en annan bok. Ibland även rekommendationer från vänner.

Vad läser du nu?
To kill a mockingbird av Harper Lee. Den är rätt så bra... Den har ett barnperspektiv i början och det utspelar sig i den amerikanska södern vilket fascinerar mig.

Vilken är den sämsta bok du läst?
Jag läser inte ut dåliga böcker utan droppar dem om de är dåliga. 


Vilken var din favoritbok när du var barn?
Jag läste mycket som barn. Fem-böckerna av Enid Blyton var bland favoriterna.

Och när du gick på gymnasiet?
Då var jag faktiskt en dålig läsare. Jag hade en svacka under tonåren och kom igång med läsningen igen efter gymnasiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.