onsdag, november 30, 2016

Vad läser latin? #10: Susanne

Susanne Borgfors är specialpedagog på skolan och här får vi veta lite om vad hon läser.Hej Susanne! Vilken bok vill du rekommendera?
Iain M Banks böcker om The Culture: SF-litteratur om människor i olika civilisationer i universum. Otroligt varierande, fascinerande berättelser som speglar såväl vardagliga, som ovanliga situationer och val vi människor ställs inför, samt fascinerande om teknikutveckling, inte minst AI.

Iain Banks "vanliga" romaner (samma författare som ovan), t.ex. debutromanen Getingfabriken. En av de vassaste porträtten av en ung människa med svåra psykotiska/psykopatiska drag jag någonsin har läst. Fascinerande och otäck.

George RR Martins Tuf Voyaging: om man nu inte gillar Game of Thrones-serien (vilket jag gör), så kan man ge den här boken en chans. Tuf är en udda figur som far omkring i universum på sitt jättelika skepp för att bistå olika planeter att lösa ekologiska problem. Roande, tankeväckande och en mycket, mycket sympatisk bok.

Oryx and Crake, The Year of the Flood, Maddadam som är en trilogi av Margret Atwood.
De är biblarna i min bokhylla (vid sidan om Iain M Banks), som jag hela tiden återvänder till, för att läsa kapitel eller passager ur.

Kate Atkinson, särskilt Life After Life och A God in Ruins förändrade delvis mina tankar om livet och döden. Otroligt fascinerande böcker.

I vilken bok hade du velat vara huvudperson?
Feersum Endjinn - å! Vilken berättelse! Inte helt lätt språkligt (vissa delar är nästan fonetiskt skrivna), men rasande intressant.... Eller The Blade Itself av Joe Abercrombie. ...och The Dispossessed av Ursula K. Leguin. Jag kan inte välja bara en. 

En bok du ser framemot att läsa?
Those Who Leave and Those Who Stay som är den tredje boken i Elena Ferrantes trilogi. 

Hur väljer du bok?
Jag läser recensioner på Amazon och Bokus.

Vad läser du nu?
Just nu är jag trollbunden av Ferrantes trilogi om Lila och Elena. ...och annars är Hilary Mantle, Sansoms The Shardlock Series, Kate Atkinson, Scott Lynch, Joe Abercrombie, Siri Hustvedt, Robin Hobb, Neil Gaiman, Elizabeth George och en del andra ständiga favoriter på nattduksbordet.

Vilken är den sämsta bok du läst?
Flundran av Gunter Grass. Jättegääääääässsssp!

Vilken var din favoritbok när du var barn?
Som barn minns jag inte - hade många - men som tonåring älskade jag The Illustrated Man av Ray Bradbury.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.