torsdag, april 28, 2016

Vad läser latin? #4: Maria N

Nästa person i serien Vad läser Latin? är bibliotekarien Maria Nilsson (aka jag själv). 

Vilken bok vill du rekommendera och varför?
Livet - en bruksanvisning av Georges Perec. Det är en underbar och väldigt märklig bok. Tog ett tag att komma in i den men väl där var jag fast. Den har allt jag gillar: Paris, mystiska gamla föremål, pussel, udda existenser, extremt många bottnar, humor.  Sen förstås Cirkeln-trilogin av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Det är den perfekta ungdomsbokstrilogin (som funkar hemskt bra även om en inte alls är ungdom längre). Spännande, rolig, allvarlig, nyanserade och intressanta karaktärer som blev som riktiga vänner. 

I vilken bok hade du velat vara huvudperson?
Kanske inte huvudperson, men hade velat vara med i Allt av Martina Lowden pga blev typ kär i huvudkaraktären och det vore fantastiskt att vara kompis med henne.

En bok du ser framemot att läsa?
Vill läsa mer av Carson McCullers. Har läst Bröllopsgästen och Spegling i ett gyllene öga som var mycket bra. McCullers är ett 1900-talsgeni som fler måste få läsa. Hundra gånger bättre än Hemingway.

Hur väljer du bok?
Baksidestext och recensioner. Den ska ha något som sticker ut lite. Sen kan det även vara intressanta titlar eller namn... Förlaget. Omslaget. 

Vad läser du nu?
Har just nu lite väl många på gång samtidigt: Drömmen om Ester av Anna Jörgensdotter (som vi läser i bokcirkelnRädd att flyga av Erica Jong, Renhet av Jonathan Franzén, Den inbjudna av Simone de Beauvoir samt The continuum concept av Jean Liedloff. Puh...

Vilken är den sämsta bok du läst?
Läser inga dåliga böcker, haha. Om en bok visar sig vara riktigt kass efter en sisådär 50 sidor så slutar jag läsa. Men en bok som jag blev besviken på var Magikerna av Lev Grossman. 

Vilken var din favoritbok när du var barn?
Älskade Maria Gripes böcker. Särskilt Skuggserien som jag läste i mellanstadiet någon gång. 

Och när du gick på gymnasiet?
Glaskupan av Sylvia Plath, Processen av Franz Kafka och så läste jag en del fantasy som t.ex. Robert Jordans Wheel of time

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.