fredag, april 15, 2016

Vad läser Latin? #3: Gabriella

#3 i serien Vad läser Latin? är Gabriella Turic. Gabriella är bibliotekarie och vikarierar för Linnéa som är föräldraledig. Ni hittar henne i biblioteket tre halvdagar i veckan. 

Så, varsågoda att lära känna Gabriella litegrann utifrån vad hon läser!


Hej Gabriella! Vilken bok vill du rekommendera och varför?
Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie. För att det är den bästa samtidsskildring jag läst! Den behandlar feminism, rasism, urbanisering, globalisering, sociala medier, vikten av cornrows...you name it. Det är livet och samtiden på ett omvälvande sätt. I grund och botten är det dessutom en vacker kärlekshistoria. 

I vilken bok hade du velat vara huvudperson?
I en bok med en hjältinna eller en globetrotter. Som slutar lyckligt. Pippi Långstrump såklart!

En bok du ser framemot att läsa?
Alltid senaste Rocky-albumet av Martin Kellerman.

Hur väljer du bok?
Efter hörsägen, tips, recensioner, SVTs program Babel, och klassiker som jag tror att jag måste läsa. Baksidestext och ett snyggt omslag kan också avgöra. Ibland får en böcker, någon annan väljer alltså.

Vad läser du nu?
Läser alltid ett par samtidigt: Framtidens arab, tecknad serie av Riad Sattouf, Fyrväktaren* av Jeanette Winterson och Käraste Herman av Maja Hagerman. 

Vilken är den sämsta bok du läst?
Impotent livskamrat sökes av Gaby Hauptman är så dålig att den blir rolig och därmed oförglömlig och nästan bra. Men jag rekommenderar den inte! En annan usel bok är Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman, så himla överskattad bok!

Vilken var din favoritbok när du var barn?
Ingen rövare finns i skogen av Astrid Lindgren.

Och när du gick på gymnasiet?
Jag var lite pretto och tyckte Brott och straff av Dostojevskij var den bästa. (Min dotter heter Dunja i andranamn, efter Raskolnikovs syster, så den gjorde stort intryck faktiskt.) 

*Fyrväktaren var ju även Mårtens favoritbok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.