måndag, april 04, 2016

Bilder, upphovsrätt och Creative Commons

Fråga: 
Jag vill hitta en bild för att illustrera typ synen på döden inom kristendom, var kan jag hitta en bild jag får lov att använda och hur gör jag?

Svar:
Jag brukar alltid tipsa om att leta upp bilder som har Creative Commons-licens (CC). Då slipper en kontakta fotografen för att fråga om det är ok att använda hens bild. Det gäller då bara att titta noga på vilken CC-licens bilden ifråga har. Det avgör nämligen vad du får göra med den.  Den här lilla filmen beskriver på ett enkelt sätt vad CC är för något:Var finns de här bilderna då?
Lite överallt på nätet faktiskt :). Det funkar alltså bra att använda den vanliga bildsökningen i Google, med ett litet tillägg: klicka på sökverktyg och klicka för ett av alternativen under användarrättigheter
Ett alternativ är att leta på flickr. Här publicerar många fotografer, amatörer såväl som proffs, sina bilder. Många institutioner (t.ex. museum) använder också sajten för att dela med sig av bilder. Det går verkligen att hitta riktigt snygga bilder där.

Gör såhär för att leta på flickr:
Skriv ditt/dina sökord i sökrutan. När du fått upp resultatet ( dvs en massa bilder) klickar du där det står any license och väljer det lämpligaste alternativet (t.ex. modifications allowed).När du väl har hittat en bild du vill använda gäller det att hänvisa till den på rätt sätt. Det är jätteviktigt! Såhär gör du detta (vill du se ett klipp som visar hur du ska göra kan du titta 4 minuter in här):

Bild från Infographic Creative Commons - free photos for bloggers av Foter (CC: BY SA

PS, i det här inlägget kan du läsa vad som gäller när det kommer till foton av målningar eller andra konstverk, det är nämligen lite speciellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.