tisdag, mars 08, 2016

Språkhistoria - länktipsDet här inlägget tillkommer med anledning av att ES13A håller på med ett fördjupningsarbete inom språkhistoria. Nedan följer ett antal länkar och tips som ni kan ha användning för när ni letar material till ert arbete. Bibliotekets böcker om ämnet söker på SELMA. Du hittar dem på avdelning F.

NE 
På ne.se finns det en bra och översiktlig artikel om svenska språket. Scrolla ner en bit i artikeln alternativt välj språkhistoria i vänstermenyn för att läsa om de olika perioderna i språkets historia. Tänk på att du först behöver göra ett konto för att kunna läsa artiklarna när du är hemma.

har en språkhistorisk tidslinje där du genom att klicka dig fram kan läsa om viktiga händelser i de nordiska språkens historia. 

Institutet för språk- och folkminnen
Institutet för språk och folkminnen arbetar med att sprida kunskap om bland annat språk och dialekter i Sverige. Här kan du till exempel läsa om historiska milstolpar i den svenska språkpolitiken.


ArtikelSök 
Här söker du artiklar i svenska tidskrifter. Klicka i Malmö gymnasieskolor innan du gör din sökning. Tänk på att använda så få ord som möjligt när du söker. (Exempel: språkhistoria medeltiden.) ArtikelSök kan bara användas i skolan.

Google Scholar 
Här söker du på Google fast privata hemsidor filtreras bort. Du söker istället bland forskningspublikationer, myndigheter och institutioner. Tänk på att avbocka rutan inkludera citat till vänster så hittar du mest artiklar och publikationer som du kan läsa direkt.

Libris
En samlingssida för många svenska bibliotek. skriv in ditt/dina sökord (så få och beskrivande som möjligt, exempel: fornsvenska) och klicka därefter på fritt online till höger så ser du bara sådant du kan läsa direkt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.