onsdag, mars 16, 2016

Introduktion av romanen STÅL med ES14CES14C ska under de kommande veckorna läsa Silvia Avellones roman Stål och idag har Anette Nordh och Maria Nilsson introducerat boken för klassen.

Vad är det för en bok och hur ska vi läsa den?
Stål skrev av Avellone år 2010. Boken utspelar sig i en mindre italiensk stad som är uppbyggd kring stålindustrin (hence the title). Det hela kretsar kring två flickor som är på väg att träda in i vuxenvärlden med allt vad det innebär. Boken ställer frågor kring klass, sexualitet och kön och vad dessa kategorier betyder för oss. Vem har rätt till en sexualitet och hur får en egentligen använda sin (och andras kroppar)? Vem har makt och hur gestaltar det sig? Hur får en en fristad från förtryckande och begränsande normer? Detta är frågor som vi ska ta med oss in i läsningen av boken.

Efter att vi i smågrupper associerade kring bokomslaget (solbrända kroppar, drömmar om en annan värld, vänskap, högt uppe, långt borta, kille eller tjej...) pratade vi om begreppen makt och norm. Det är begrepp som kan användas för att närma sig en roman (ja, egentligen för att närma sig vilket sammanhang som helst) och för att göra en kritisk läsning. Det fanns hur mycket som helst att prata om och jag tycker att vi skapade en god förståelse för vad makt och normer kan vara!
Åter till boken. 
Den lånas i bibblan innan lovet. Elever som önskar kan även låna Stål som e-bok att läsa i mobil/dator här. Den finns såklart som talbok i Legimus för den som har läshinder och lyssnar på böcker, här är den.

Vecka 15 (Lika Latin-veckan) ses vi och har boksamtal samt andra övningar kring boken. Då ska vi anknyta till den diskussion vi hade idag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.