tisdag, december 15, 2015

Låna hem årets bästa böcker över jul


Sydsvenskan utser årets bästa böckerHär är några som du kan låna hem för julläsning!Gabriella Håkansson väljer:


Kristofer Folkhammar
Magisterlekarna


Kristofer Folkhammar har skrivit en yster och glittrande smällkaramell till bögroman som handlar om en pojkskola där homosexualitet är norm och alla tävlar om att vara snyggast och glammigast. I magisterns rum pågår hemliga lekar på rasterna. Men alla köper inte normerna som pådyvlas dem. Dags att välkomna en helt ny typ av gaylitteratur som är självkritisk samtidigt som den inte väjer för det öppet erotiska. Skål, ta mig fan! som Jacob Dahlin sa innan han korkade upp champagnen.

Marie Pettersson väljer:


Aase Berg
Hackers


Håll i hatten, nu blir det åka av! I sin senaste diktsamling är Aase Berg galnare, argare och mer utspejsad än vanligt. Diktjaget (om man här ens kan tala om ett sådant) rasar mot manssamhället och dess "slappköttade parasiter", utmanar själva dess existens. Direkta, närmast plakatpoetiska attacker varvas med subtila omskrivningar av myter, språkliga ingrepp och konsonantkollisioner. Kaniner, hästar och "självskadesludder" står redo att tillsammans begå myteri mot patriarkatet. Det är roligt, smart och farligt!

Mona Masri väljer:

Karolina Ramqvist
Den vita staden

Att skriva uppföljare till hyllade böcker är vanskligt. Men Ramqvist klarar det galant. Huvudpersonen Karin är lika vilsen som i den första romanen, "Flickvännen", och nu har hon till råga på allt en bebis att ta hand om. Hennes gangsterkille John är borta och skulderna växer. Men Karin vägrar att välja rätt väg i livet. Det är härligt irriterande läsning och en obönhörligt fascinerande skildring av den kriminella världens surrealistiska kvinnosyn och familjepolitik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.