tisdag, november 01, 2016

Så visar du film i klassrummet039148:Odeon cinema Pilgrim Street Newcastle upon Tyne Unknown c.1940 av Newcastle Libraries CC  

På vår skola har vi flera möjligheter att visa film i klassrummet. Så här fungerar det om du som lärare vill visa film för din klass:

1. Låna film med visningsrättigheter på biblioteket.
Sök i mediekatalogen SELMA för att se om vi har den aktuella filmen. Tänk på att begränsa sökningen till Malmö latinskola i den högra rullgardinsmenyn.

2. Se film på nätet.
I mediekatalogen SELMA kan du bland annat hitta dokumentärer och spelfilmer. De har dessutom samlat tips på film i olika kategorier - klicka här. På SVT Skola samlas alla de program som lärare kan ha användning för i undervisningen. I utbudet finns alltifrån Kobra och Babel till dokumentärer, naturfilmer och samhällsprogram. På URplay.se kan elever och lärare få tillgång till hela UR:s programutbud via lösenordsskyddade nätverk, det vill säga även program som innehåller upphovsrättskyddat material. Du får tillgång till allt material via URAccess. När du loggar in kan du välja NE.se eller SELMA. På Filmarkivet.se kan du se på film ur Svenska filminstitutets arkiv. Det är främst kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle. YouTube och liknande tjänster (t.ex. Vimeo) är en juridiska gråzoner där den som publicerar filmer och de som tillhandahåller tjänsten har ett upphovsrättsligt ansvar. Du som tittar har dock inget juridiskt ansvar. Däremot kan det var tvivelaktigt att visa klipp som man misstänker bryta mot upphovsrättslagen för en klass. Att använda YouTube i undervisningen är inte olagligt, då det i skrivandets stund inte finns något juridiskt begrepp för strömmande media. Många av klippen på YouTube har emellertid information om upphovsrätt under "Visa mer".

3. Distribueras filmen av ett bolag som står med listan över medverkande filmbolag (detta kollar du t.ex. på imdb) kan du: 
Visa film genom valfri laglig strömmande tjänst (tex. Netflix, Filmto home, SF anytime, mfl.). Skolan kan tyvärr inte ha något konto, men det går bra att visa från lärares eller elevs privata konto. Visa en film som du själv äger, eller som en elev äger (så länge det är en laglig kopia). Hyra filmen på Hemmakväll Hämta ut skolans kort i receptionen och använd det tillsammans med din legitimation i butiken. Ta kvitto på det du hyr och lämna in det i receptionen tillsammans med kortet. Filmer som hyrs på Hemmakväll faktureras utöver det skolan betalar för licensen.

4. Om filmen du vill visa inte distribueras av ett bolag som är anslutet till licensen: 
Vänd dig till biblioteket så undersöker vi om filmen finns tillgänglig med visningsrättigheter på annat håll. Är det en film som kommer att visas återkommande köper biblioteket gärna in den, om vi inte redan har den i vårt bestånd!

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.