måndag, oktober 19, 2015

Några boktips

Hoppas ni haft en bra helg. Den här helt vanliga måndagen finns det inte mindre än tre finfina nya böcker i bibblan. De är rätt olika men gemensamt för dem är att de är feministiska på ett eller annat sätt.

Lollo av Linna Johansson: "Tonårstjejerna Lollo och Lidija ligger och dricker öl, pratar och tittar ut över vattnet i Vinterviken. Andra kan tro att de är loja men deras vänskap är elektrisk, passionerad. Av sånt kan det bli bra litteratur." (Recension i DN)

Om Och himlarna ska falla... av Emma Karinsdotter:
"”Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig”, är en berättelse om ung kärlek av den storslagna och blixtrande sorten, den som tar all ens vakna tid i anspråk. Jonna jobbar som turnéledare för ett rockband och är ihop med Elin. De lever ett tryggt och etablerat medelklassliv men Jonna minns sitt förra förhållande med den oberäkneliga och självdestruktiva Niki." (Recension i Sydsvenskan)


I Den sårade divan undersöker Karin Johannisson villkoren för kvinnligt konstnärskap (och galenskap) under början av 1900-talet. I boken möter vi poeten Nelly Sachs, konstnären Sigrid Hjertén och författaren Agnes von Krusenstjärna. Johannisson menar att de levde i ett patriarkalt samhälle där det var (är) olika villkor för män och för kvinnor både vad gäller konst och vad som räknas som "friskt" beteende.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.