måndag, oktober 12, 2015

Lyssna på böcker

Läromedel:
Malmö latinskola abonnerar på inlästa kursböcker från Inläsningstjänst. Det innebär att alla elever på skolan har fri tillgång till att lyssna på kursböcker. Du kan streama boken eller ladda ner den till din dator, läsplatta eller mobiltelefon. En guide till hur du kommer igång finns på Studieverkstans hemsida.

Skönlitteratur (- och facklitteratur som inte är kursböcker):
Du som har någon form av läsnedsättning (dyslexi, synskada, koncentrationssvårigheter med mera) kan lyssna på böcker genom Legimus. Du behöver en personlig inloggning som du får av oss på bibblan.

Gör så här:

Börja med att kontakta specialpedagog för det program du går. Specialpedagogen hjälper dig att få tillgång till det stöd och de hjälpmedel som skolan kan erbjuda. Du får även ett avtal för Legimus som ska skrivas under av din vårdnadshavare (är du över 18 skriver du under själv). Det underskrivna avtalet lämnar du till en bibliotekarie. Därefter får du ditt Legimuskonto.


FAQ
Vad är en läsnedsättning?
En läsnedsättning kan vara till exempel dyslexi, adhd eller en synnedsättning. Den kan vara tillfällig eller permanent.

Behöver jag ha en diagnos?
Nej, du behöver inte ha en diagnos eller något intyg. Du behöver dock ha en kontakt med specialpedagog på skolan som kan bekräfta ditt behov av talböcker.

Vad är en talbok?
En talbok är en inläst bok för personer som har svårt att läsa tryckt text. Läs mer om talböcker här. De är inte framställda i kommersiellt syfte som ljudböcker är.

Vad händer när jag slutar på skolan?
Då ändrar vi ditt Legimuskonto så att du "tillhör" ett annat bibliotek, som till exempel ligger i närheten av ditt hem. I övrigt behåller du ditt konto och kan fortsätta lyssna på så mycket böcker du vill :).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Där inget annat anges har materialet på bloggen Creative Commons-licensen BY NC SA.. Använder Blogger.